Werken als begeleider

De rijkste vrouw op aarde

Manon Bruyns, Begeleider bij cluster Groen & Doen:

“Als ik ’s ochtends door het park naar mijn werkplek loop voel ik mij de rijkste vrouw op aarde.” De gelukkige is Manon, begeleider op Boerderij De Bongelaar in Heerhugowaard. De boerderij is een dagbestedingslocatie waar cliënten zorgen voor het terrein en de dieren. “Wij zeggen medewerkers hoor, tenslotte werken we met zijn allen op de boerderij. We zijn de hele dag bezig met onder andere stallen uitmesten, het terrein aanvegen, dierverzorging en bezoekers te woord staan.”

Iedere dag weer iets nieuws

Manon ondersteunt als begeleider de medewerkers bij hun werkzaamheden. Het werk wordt verdeeld en iedereen draagt zijn steentje bij. Sommige cliënten beleven de sfeer en gezelligheid van de boerderij. Anderen kiezen een klus en dan hoor je wel wanneer het af is. “Ik zie het werk als begeleider echt als een samenwerking met een heel diverse groep mensen. Wat ik ook zo grappig vind is dat ik hier nog maar kort werk en de medewerkers mij regelmatig vertellen hoe dingen gebeuren moeten op de boerderij. Ik leer iedere dag weer iets nieuws.”

Al werkende leren

Boerderij de Bongelaar is ook een leerwerkplek, mensen kunnen dus al werkende leren. “Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten die we inzetten. Imke wil bijvoorbeeld graag meer leren over dierverzorging. Zij pakt dan samen met de beheerders klussen aan zoals het knippen van de nagels van de konijnen. En voor je het weet kunnen mensen het zelf. Gaaf hè!”

< vorig verhaal  volgend verhaal >

Facebook Twitter Linkedin