Werken in een administratief / ondersteunende functie

“De leukste momenten”

Marieke Balder, clustersecretaresse:

O ja… Nu je het zegt… De administratie doet ze inderdaad ook. Je zou het bijna over het hoofd zien. Marieke Balder van het cluster Luif & Otter is weliswaar een administratief medewerkster, maar “de administratie is maar een klein deel van mijn werk”. Huh? “Ik ben de rechterhand van de clustermanager. Natuurlijk is dat op zich al leuk, maar het contact met de cliënten maakt dit werk pas echt leuk. Zonder dat, was dit een gewone kantoorbaan.”

Marieke heeft op het cluster Luif & Otter haar “beste baan tot nu toe”. Eerdere administratieve banen in de zorg en op commercieel gebied, waren ook niet verkeerd, hoor. “Maar deze baan, met deze clustermanager, deze collega’s en vooral deze cliënten… Beter heb ik nog niet gezien.”

Vrolijk verhaal

Mariekes verhaal is een vrolijke vertelling. Die blijmoedigheid komt mede voort uit haar werkplezier. Want ze heeft het maar getroffen, vindt ze: “Het kantoor is op de woonvoorziening. Ik hoor erbij en maak mee wat er gebeurt. Maar hee, ik doe geen begeleiding en hoef niets met de cliënten, dus ik heb alleen maar de leukste momenten met hen.”

Makkelijk werken

Clustermanager Annemieke Frederiks heeft de functie meer inhoud gegeven dan op sommige andere clusters. “Hier heet het ook ‘clustersecretaresse’ en niet ‘administratief medewerkster’. Mijn werk houdt meer in dan bonnetjes verwerken. Ik notuleer onder andere grote cliëntbesprekingen en ik ondersteun cliëntbegeleiders bij het werken in het Elektronisch Cliënten Dossier. Ik ben er om het werken makkelijker te maken voor de begeleiders. Bijvoorbeeld door kennis en informatie die er wel is maar erg verspreid, te verzamelen en handzaam aan te bieden.”

Kunstje

Marieke kent het cluster en het cluster kent haar: “Begeleiders moeten natuurlijk ook geregeld achter de computer. Ze worden er steeds handiger in, hoor, maar gelukkig weten ze mij ook te vinden omdat ze weten dat ik er handig mee ben. We weten van elkaar waar we goed in zijn: zij zijn dat in zorg en ondersteuning, ik ben dat met de computer en de administratie. Ieder zijn eigen kunstje.”

Spring in!

Je moet de functie zelf maken, is Mariekes ervaring. Clustermanager Annemieke Frederiks geeft daarvoor alle ruimte: “Ik word bij veel dingen betrokken, maar het blijft redelijk en prima te doen. Natuurlijk kijk ik ook zelf voortdurend: waar kan ik inspringen? Ik bied me nadrukkelijk aan. Dat varieert van de ontvangst van gasten met een kop koffie tot het maken van een leuke uitnodiging voor een feest.”

Trans- en inspiratie

Zoals Marieke de functie vervult, vraagt die echt wel om een inspanning. Niet dat ze zich het zweet op het voorhoofd loopt achter bonnen aan: “Die komen vanzelf wel,” zegt ze laconiek. “En komen ze niet, dan ga ik wel eens vragen.” Maar ze pakt zeker de uitdaging op om bij te dragen aan een respectvolle, empathische en deskundige ondersteuning op het cluster: “Ik ondersteun Annemieke, maar ik trek me ook aan haar op. Ze heeft duidelijke ideeën over hoe je cliënten benadert en hoe je hen respectvol ondersteunt. Heel inspirerend. Dat is dan ook meteen mijn tip aan iedere administratieve medewerker, aan iedere medewerker eigenlijk: laat je inspireren! En inspireer!”

 

< vorig verhaal  volgend verhaal >

Facebook Twitter Linkedin